ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

REUTERS: Η 6ΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Το Reuters δημοσιεύει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην οδοντική υγεία της Ελλάδας και το πόσο την έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση των τελευταίων 6 ετών.

Από την έρευνα του Reuters προέκυψε ότι:

  • Τη δεκαετία μέχρι το 2014, το 60% όλων των οδοντιατρικών προβλημάτων σε παιδιά 15 ετών αφέθηκαν χωρίς θεραπεία για περίπου ένα χρόνο
  • Την αμέσως προηγούμενη δεκαετία το ποσοστό ήταν 44%
  • Το 86.8% των 5χρονων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κάποιο πρόβλημα στα δόντια που όμως δεν είχε ελεγχθεί από παιδοδοντίατρο

Αλλά και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία επιβεβαιώνει την αύξηση της στοματικής υγείας στην Ελλάδα μετά την κρίση, μετά από δικής της έρευνα.

Η μείωση των εσόδων και η ανεργία έχουν οδηγήσει τους πολίτες της Ελλάδας να μειώσουν τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο θεωρώντας τις “πολυτέλεια”, λόγω του υψηλού κόστους εργασιών όσον αφορά τα ιδιωτικά οδοντιατρεία ή λόγω της αναμονής μηνών για ένα ραντεβού στο δημόσιο.

Ένα άλλο αποτέλεσμα της πολύχρονης οικονομικής κρίσης είναι η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες όσον αφορά την διατροφή η οποία πλέον περιέχει πολύ ζάχαρη καθώς οι καταναλωτές καταφεύγουν σε φθηνά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Το Reuters σημειώνει πως τα σακχαρώδη, επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν άνοδο στις πωλήσεις στα super markets.

Οι οδοντίατροι επίσης επισημαίνουν ότι πιθανόν η παρατεταμένη αμέλεια της στοματικής υγείας θα έχει ως αποτέλεσμα μελλοντικές χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με την κακή στοματική υγεία όπως καρδιαγγειακά νοσήματα ή και διαβήτη.

Τέλος, η κακή στοματική υγεία των παιδιών μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην σωστή εκπαίδευσή τους. Στις αναπτυγμένες χώρες, ο πόνος από ασθένειες των δοντιών κρατά αρκετά παιδιά μακριά από το σχολείο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ένας πονόδοντος και μόνο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, πέραν της απομάκρυνσης του παιδιού για κάποιες μέρες από το σχολείο, άσχημες διατροφικές συνήθειες και συνθήκες ύπνου, κάτι που επηρεάζει τις επιδόσεις του στο σχολείο. «Τα παιδιά με πονόδοντο συνήθως υποσιτίζονται και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D» σημειώνει η κα Paula Vassallo, μέλος μιας ιατρικής ομάδας που προωθεί τη στοματική υγεία.

Όσο και αν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν κάποιες λύσεις – όπως η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία – η οδοντική κατάσταση παιδιών και ενηλίκων στην Ελλάδα είναι μακριά ακόμα από το να είναι τουλάχιστον καλή.

ΠΗΓΗ: dentalalert.gr