ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Οι Τεχνητές Οδοντοστοιχίες είναι μια κινητή προσθετική αποκατάσταση που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών. Παρέχουν μια λύση για ασθενείς που έχουν χάσει είτε όλα τα δόντια τους είτε μια ομάδα δοντιών στη μία ή και τις δύο γνάθους.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η χρήση οδοντοστοιχιών ήταν κάτι σχεδόν φυσικό και αναμενόμενο για άτομα μεγάλης ηλικίας. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στον τομέα της οδοντιατρικής μας βοήθησαν να κατανοήσουμε ότι η απώλεια των δοντιών δεν είναι ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης. Με σωστή στοματική υγιεινή και τακτική οδοντιατρική φροντίδα, μπορούμε να κρατήσουμε τα περισσότερα από τα φυσικά δόντια μας για όλη μας τη ζωή. Άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν σήμερα μια πιο αποτελεσματική λύση για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών, αλλά με αρκετά υψηλότερο κόστος από τις κλασικές οδοντοστοιχίες.

Η τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι μια σειρά από τεχνητά δόντια φτιαγμένα από ακρυλικό υλικό ή πορσελάνη τα οποία στηρίζονται σε μια βάση από πλαστικό που προσομοιώνει το ρόλο και την εμφάνιση των ούλων. Μια ολική οδοντοστοιχία συγκρατείται στη θέση της κυρίως μέσω της δημιουργίας αρνητικής πίεσης (όπως η βεντούζα) στο χώρο ανάμεσα στη βάση της και στα ούλα και το οστό της γνάθου. Οι μερικές οδοντοστοιχίες στηρίζονται στα φυσικά δόντια με μεταλλικά ή ακρυλικά άγκιστρα.

Υπάρχουν οι εξής κύριοι τύποι τεχνητών οδοντοστοιχιών:

  • Μερικές οδοντοστοιχίες που καλύπτουν το κενό που δημιουργείται από ελλείποντα δόντια, όταν ο ασθενής εξακολουθεί να διατηρεί κάποια από τα φυσικά δόντια.
  • Ολικές οδοντοστοιχίες που αντικαθιστούν όλα τα δόντια είτε στην άνω ή κάτω γνάθο. Πρόκειται για τις κλασσικές ‘μασέλες’.
  • Επένθετες οδοντοστοιχίες ολικές ή μερικές, που εφαρμόζουν σε δύο ή περισσότερα φυσικά δόντια ή σε οδοντικά εμφυτεύματα, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την σταθερότητα και άνεση.

Μια άλλη κατηγοριοποίηση κατατάσσει τις οδοντοστοιχίες σε συμβατικές ή άμεσες, με βάση το αν τοποθετούνται άμεσα μετά την εξαγωγή τυχόν εναπομεινάντων δοντιών ή αφού έχουν μεσολαβήσει αρκετές εβδομάδες επούλωσης.

Η διαδικασία κατασκευής και τοποθέτησης μια τεχνητής οδοντοστοιχίας διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της οδοντοστοιχίας. Σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  • Εξαγωγές δοντιών (αν υπάρχουν ακόμη κάποια υγιή δόντια μπορεί να διατηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια επένθετη οδοντοστοιχία)
  • Λήψη αποτυπώματος του στόματος (πριν ή μετά τις εξαγωγές, ανάλογα με το αν θα κατασκευαστεί μια άμεση ή μια συμβατική οδοντοστοιχία)
  • Κατασκευή της προσθετικής αποκατάστασης από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο
  • Δοκιμαστική τοποθέτηση και τελικές προσαρμογές

Αν και οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται για να υποκαταστήσουν τη χρήση των χαμένων δοντιών, είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρουν την αίσθηση των φυσικών δοντιών. Η προσαρμογή στη χρήση οδοντοστοιχιών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα για ορισμένους ασθενείς οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα να φάνε, να μιλήσουν σωστά, ή να κρατήσουν σταθερή την οδοντοστοιχία στο στόμα τους.

Εκτός από τα προβλήματα εφαρμογής που μπορεί να οφείλονται σε κατασκευαστικές ατέλειες, τα περισσότερα από τα προβλήματα των οδοντοστοιχιών σχετίζονται με κακή στοματική υγιεινή ή τη μη συμμόρφωση με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Ο ερεθισμός ή και μόλυνση των ούλων και οι μυκητιάσεις (στοματίτιδα) είναι συνηθισμένα προβλήματα όταν οι ασθενείς παραμελούν το σωστό καθαρισμό των οδοντοστοιχιών. Οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορεί να προκαλέσουν άφθες ή να πληγώσουν τα ούλα. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση τους γίνεται επώδυνη και μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά μέχρι και η σωστή διατροφή του ασθενούς.

Η έλλειψη των φυσικών δοντιών οδηγεί στην σταδιακή απορρόφηση του οστού της γνάθου. Η απώλεια οστικής μάζας αλλάζει το σχήμα της επιφάνειας εφαρμογής της βάσης της οδοντοστοιχίας, με αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια αυτή να μην εφαρμόζει σωστά. Ένας οδοντίατρος μπορεί να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές για να ανακτήσει ξανά το απαραίτητο σχήμα και πάχος, με μια διαδικασία γνωστή και ως αναγόμωση οδοντοστοιχίας (ή γέμισμα μασέλας). Οδοντοστοιχίες που αρχίζουν να γλιστρούν συνεχώς από τη θέση τους ή δημιουργούν πληγές στα ούλα, είναι ενδείξεις ότι χρειάζονται επιδιόρθωση. Επίσης όπως όλες οι προσθετικές αποκαταστάσεις, μπορούν να σπάσουν και να χρειαστούν επισκευή ή αντικατάσταση.

Η σωστή φροντίδα μιας οδοντοστοιχίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα και να παρατείνετε το χρόνο ζωής της. Αυτή πρέπει βασικά να περιλαμβάνει: τακτικό καθαρισμό της οδοντοστοιχίας και του στόματος, χρήση της μόνο όταν χρειάζεται επιτρέποντας τους ιστούς των ούλων να ξεκουραστούν, καθώς και προστασία της από φθορές.

ΠΗΓΗ:  dontiastoma.gr

tooth