ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

H ορθοδοντική ασχολείται με το «ίσιωμα» των δοντιών και των γνάθων με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος (ομιλία, μάσηση, κατάποση) και της αισθητικής του προσώπου.

Αποτελεί μακρόχρονη επένδυση υγείας, καθώς, διευκολύνοντας τη στοματική υγιεινή, εξασφαλίζει λιγότερα μελλοντικά προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα) και στα ούλα (περιοδοντοπάθεια)

Παράλληλα, με το αισθητικό της αποτέλεσμα, ωφελεί ψυχολογικά, ενισχύοντας, αποδεδειγμένα, την αυτοπεποίθηση. Στατιστικές επιβεβαιώνουν πως οι υποψήφιοι που διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα κι έχουν υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης σε κάποια θέση εργασίας!

Συνήθως ένας ενήλικος, εκτός από αισθητικούς λόγους, αναζητά ορθοδοντική θεραπεία για θεραπευτικούς λόγους, είτε γιατί άρχισε να διαπιστώνει λειτουργικά προβλήματα στο στόμα του (μετακίνηση δοντιών ως συνέπεια περιοδοντοπάθειας, προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, ενοχλήσεις από την κροταφογναθική άρθρωση) είτε γιατί ο οδοντίατρος του το συνέστησε λόγω ενδείξεων όπως συνωστισμός (το στρίμωγμα των δοντιών στη γνάθο) ή/και κακή σύγκλειση (σύγκλειση είναι ο τρόπος που «κουμπώνουν» μεταξύ τους τα πάνω με τα κάτω δόντια).

O οδοντίατρος μπορεί, επίσης, να συστήσει ορθοδοντική και στο πλαίσιο μιας συνδυασμένης θεραπείας. Mορφή συνδυασμένης θεραπείας είναι η αντιμετώπιση μιας σοβαρής περιοδοντοπάθειας (προχωρημένη ουλίτιδα που «τρώει» και το κόκαλο μαζί με τα ούλα) που έχει ως συνέπεια τη μετακίνηση των δοντιών. O οδοντίατρος, αφού κάνει θεραπεία στον ασθενή του, θα τον παραπέμψει στον ορθοδοντικό, ο οποίος, με τα «σιδεράκια», θα ξαναβάλει στη θέση τους τα μετακινημένα δόντια, ακινητοποιώντας τα μόνιμα. Άλλη μορφή συνδυασμένης θεραπείας είναι η προ-προσθετική ορθοδοντική. Aν δηλαδή ένας ενήλικος πρέπει να βάλει μια γέφυρα και είναι στραβό το τελευταίο δόντι στο οποίο θα στηριχτεί, ο ορθοδοντικός καλείται να το ανορθώσει, για να μπορέσει ο οδοντίατρος, τοποθετώντας τη γέφυρα, να τη στηρίξει.

ΠΗΓΗ:  Vita.gr

tooth