ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Η λεύκανση των δοντιών στοχεύει στην αλλαγή του χρώματος και της φωτεινότητας των δοντιών.

Η χημική λεύκανση είναι μια μέθοδος της οδοντιατρικής επιστήμης που θεωρείται συντηρητική, σχετικά ασφαλής, είναι ανώδυνη και εφαρμόζεται στα δόντια χωρίς να επηρεάζει το σχήμα τους. Η λεύκανση με τη χρήση οδοντόπαστων δεν είναι χημική και η λεύκανση επιτυγχάνεται με την τριβή του δοντιού με σκληρό υλικό σε μορφή σκόνης που βρίσκεται στην οδοντόπαστα και κάνει απόξεση του δοντιού προκαλώντας ενδεχομένως φθορά στο προστατευτικό επίστρωμα του δοντιού και ανάπτυξη ευαισθησίας. Η χημική λεύκανση δεν επιδρά στο σχήμα, διαφοροποιεί όμως ποιοτικά τις εξωτερικές επιστρώσεις του δοντιού.

Χημική λεύκανση. Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι, ενώ η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, μετά από οδηγίες που του έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο, είτε από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Χημική λεύκανση στο οδοντιατρείο. Πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών διαλυμάτων που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, τα οποία έχουν την δυνατότητα αφού διεισδύσουν στα δόντια να προκαλέσουν τον αποχρωματισμό των χρωστικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει ο οδοντίατρος την λεύκανση των δοντιών. Η μέση διάρκεια αυτής της μεθόδου είναι μία ώρα.

Χημική λεύκανση στο σπίτι. Ο οδοντίατρος κατασκευάζει δυο πλαστικά δισκάρια που περιέχουν το υλικό της λεύκανσης, με τα οποία προμηθεύει τον ασθενή, μαζί με τις οδηγίες χρήσης αυτών. Ο ασθενής εφαρμόζει τα δισκάρια στα δόντια του, μία με δύο ώρες κάθε μέρα ή καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας. Ο μέσος συνολικός χρόνος αυτής της θεραπείας είναι τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Διάρκεια. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο. Συνήθως διαρκεί ένα ή δύο χρόνια με αποτέλεσμα να χρειάζεται εκ νέου συντήρηση.

Ασφάλεια της Μεθόδου. Η Λεύκανση Δοντιών είναι μια συντηρητική και ασφαλής μέθοδος η οποία εφαρμόζεται για δεκαετίες, χωρίς καμία παρενέργεια, υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

ΠΗΓΗ:  Wikipedia

tooth