ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

Ο επαγγελματικός βαθύς καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

KATHARISMOS DONTIONΓια τα αρχικά στάδια της ουλίτιδας ένας καθαρισμός των δοντιών που συνοδεύεται από την απομάκρυνση της πέτρας (αποτρύγωση) είναι συνήθως αρκετός για να επαναφέρει τη υγεία των ούλων. Σε πιο προχωρημένα στάδια, όπως σε μια περιοδοντίτιδα, απαιτείται βαθύτερος καθαρισμός και ριζική απόξεση.

Σε πολλές περιπτώσεις η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι αρκετή για να αποτραπεί ο σχηματισμός πέτρας κάτω από τα ούλα (υπό-ουλική τρυγία). Η πέτρα προκαλεί τον ερεθισμό και φλεγμονή των ούλων, που αρχίζουν να χάνουν την επαφή τους με το δόντι και να υποχωρούν (υφίζηση των ούλων). Το κενό ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια βαθαίνει και σχηματίζονται μικρού βάθους περιοδοντικοί θύλακοι όπου συγκεντρώνεται ακόμη περισσότερη πλάκα και πέτρα. Μέχρι το σημείο αυτό η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και μπορεί να θεραπευθεί με ένα καθαρισμό των δοντιών και αποτρύγωση από τον οδοντίατρο και συχνό βούρτσισμα. Σταδιακά οι περιοδοντικοί θύλακοι βαθαίνουν. Όταν το βάθος τους είναι μεγαλύτερο από 3 χιλιοστά απαιτείται να γίνει ριζική απόξεση για την αντιμετώπιση της αρχομένης περιοδοντίτιδας. Περαιτέρω βάθυνση των θυλάκων είναι σημάδι σοβαρής περιοδοντίτιδας. Η μόλυνση προσβάλλει τους περιοδοντικούς ιστούς και σημειώνεται απώλεια οστού γύρω από τα δόντια. Χωρίς άμεση περιοδοντική θεραπεία τα δόντια θα αρχίσουν να κουνιούνται και τελικά θα πέσουν. Σε αυτό το στάδιο, ο βαθύς καθαρισμός από τον οδοντίατρο με αποτρύγωση και ριζική απόξεση είναι βέβαια απαραίτητος, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να σταματήσει την περιοδοντική νόσο ούτε να αποκαταστήσει τη βλάβη. Απαιτούνται πλέον χειρουργικές θεραπείες των ούλων.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει μόνο μια ελαφριά ουλίτιδα, ο καθαρισμός και η αποτρύγωση των δοντιών μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μόνο ραντεβού, και συνήθως δεν απαιτείται καν αναισθησία. Αν όμως χρειάζεται ριζική απόξεση για θεραπεία περιοδοντίτιδας μπορεί να απαιτηθούν 2 ή και 4 ραντεβού ανάλογα αν η θεραπεία γίνει ανά γνάθο ή τεταρτημόριο. Ο βαθύς καθαρισμός μπορεί να είναι επώδυνος, ιδιαίτερα αν προϋπάρχει ευαισθησία των δοντιών, αποτριβές, και σοβαρή υφίζηση των ούλων. Ανάλογα και με τον ασθενή είναι πιθανόν να χρειασθεί η χρήση τοπικού αναισθητικού gel για να είναι πιο άνετη η θεραπεία. Ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων, ή εργαλείων χειρός που ονομάζονται ξέστρα, ή συνδυασμό τους. Συνήθως οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται αρχικά για την αφαίρεση των μεγαλύτερων ποσοτήτων της υπερουλικής πλάκας και πέτρας από τα δόντια, ενώ τα εργαλεία χειρός χρησιμοποιούνται περισσότερο για τον υπο-ουλικό καθαρισμό των δοντιών. Μετά την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και της τρυγίας, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία για να ‘λειάνει’ την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού για να βοηθήσει την επαναπροσκόλληση των ούλων. Αυτό βοηθά στο να μειωθεί γρήγορα το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων και να ελαττωθεί ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας.

Μετά την ριζική απόξεση ο οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει τοπικά αντιβιοτικά μέσα στους περιοδοντικούς θυλάκους για να εξουδετερώσει τυχόν εναπομείναντα μικρόβια και να αποτρέψει να αναπτυχθούν ξανά πριν επουλωθούν τα ούλα. Στο τέλος της διαδικασίας η επιφάνεια της μύλης των δοντιών θα γυαλιστεί για να απομακρυνθούν συσσωρευμένες επιφανειακές χρωστικές που έχουν αλλοιώσει το χρώμα τους και να βελτιωθεί η εμφάνιση τους. Μία μέθοδος στίλβωσης είναι η σοδοβολή, με τη χρήση μιας συσκευής που πετάει με πίεση μικρά σωματίδια διττανθρακικού νατρίου (σόδα) μαζί με αέρα και νερό, υπό μορφή σπρέι, και έτσι καθαρίζει και γυαλίζει την επιφάνεια του δοντιού.

ΠΗΓΗ: dontiastoma.gr

tooth