ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ενδοδοντική θεραπεία, πιο γνωστή σαν απονεύρωση, είναι μια οδοντιατρική διαδικασία η οποία καθίσταται αναγκαία για τη θεραπεία των λοιμώξεων ή καταγμάτων των δοντιών όταν αυτά επηρεάζουν τον πολφό του δοντιού προκαλώντας φλεγμονή ή/και μόλυνση. Η ενδοδοντική θεραπεία, όπως λέει και το όνομα της, είναι μια θεραπεία που αφορά το εσωτερικό του δοντιού και συνίσταται στην αφαίρεση των μαλακών ιστών από τον πολφικό θάλαμο στο κέντρο του δοντιού και από τους ριζικούς σωλήνες και την αντικατάστασή τους με ένα κατάλληλο εμφρακτικό υλικό.

ENDODONTIKI THERAPEIAΗ ενδοδοντική θεραπεία είναι μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται πλήρης αφαίρεση του πολφού, καθαρισμός και απολύμανση της πολφικής κοιλότητας και των ριζικών σωλήνων και τέλος έμφραξη τους με ειδικά υλικά. Είναι δηλαδή μια αρκετά πιο πολύπλοκη θεραπεία από μια απλή αφαίρεση του νεύρου όπως υπονοεί ο όρος απονεύρωση που έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται από τους ασθενείς για την συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία.

Η απονεύρωση είναι μια θεραπεία που μας δίνει μια ευκαιρία να σώσουμε ένα δόντι που χωρίς αυτήν θα έπρεπε να εξαχθεί, και μας βοηθά να διατηρήσουμε φυσικά δόντια που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη για πολλά ακόμη χρόνια. Απαιτείται κυρίως όταν υπάρχουν φλεγμονή ή λοίμωξη των πολφικών ιστών στο εσωτερικό του δοντιού (πολφίτιδα) ή των περιακροριζικών ιστών.

Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις που μπορεί να καταστήσουν αναγκαία μια ενδοδοντική θεραπεία είναι βαθιά τερηδόνα που

έχει φθάσει στον πολφό, ακροριζικά αποστήματα λόγω μόλυνσης γύρω από τη ρίζα του δοντιού, και βαθιά κατάγματα των δοντιών.

Ουσιαστικά κάθε κατάσταση που επιτρέπει στα βακτήρια να φτάσουν στον πολφό του δοντιού μπορεί να οδηγήσει σε μια απονεύρωση:

  • Αν μια περίπτωση τερηδόνας αφεθεί χωρίς θεραπεία, σταδιακά η βλάβη και τα μικρόβια θα διαπεράσουν την αδαμαντίνη και οδοντίνη και θα φθάσουν και μολύνουν τον πολφό.
  • Ένα βαθύ κάταγμα στο δόντι μετά από τραυματισμό μπορεί να προκαλέσει είτε άμεση έκθεση του πολφού είτε να δημιουργήσει μια ρωγμή μέσω της οποίας μπορούν να εισχωρήσουν μικρόβια και να φθάσουν στην πολφική κοιλότητα.
  • Συνήθως τα ακροριζικά αποστήματα είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης του πολφού, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι η αιτία της μόλυνσης. Αν υπάρχει περιοδοντίτιδα τα μικρόβια μέσω των περιοδοντικών θυλάκων μπορεί να μολύνουν το χώρο γύρω από τη ρίζα του δοντιού. Από εκεί τα μικρόβια μπορεί να περάσουν μέσα από το άνοιγμα στο άκρο της ρίζας από όπου βγαίνει το νεύρο και να εισχωρήσουν στον ριζικό σωλήνα και να ανέβουν προς τον πολφό.

Μερικές φορές η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί ακόμη και αν δεν υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή του πολφού ή των νεύρων. Αυτό συμβαίνει συχνά στα πλαίσια προσθετικών εργασιών σε δόντια που έχουν υποστεί σημαντική δομική βλάβη και δεν είναι σε κατάσταση να υποστηρίξουν προσθετικές αποκαταστάσεις όπως μια στεφάνη ή μια γέφυρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται απονεύρωση και τοποθετείται μέσα στον ριζικό σωλήνα ένας μεταλλικός άξονας που γύρω του μπορεί να σταθεροποιηθεί με ασφάλεια μια στεφάνη.

Επίσης μετά από πολλαπλούς τερηδονισμούς και αλλεπάλληλα σφραγίσματα η βλάβη μπορεί να έχει πλησιάσει τόσο κοντά στον πολφό που ένα σφράγισμα θα ήταν επισφαλές για την υγεία του πολφού. Σε αυτή την περίπτωση ο οδοντίατρος προχωρά προληπτικά στην ενδοδοντική θεραπεία έστω και αν ο πολφός φαίνεται να είναι ακόμη άθικτος, για να προλάβει τυχόν προβλήματα στο μέλλον (μπορεί να έχει ήδη αρχίσει η μόλυνση του αλλά να μην έχουν προλάβει να εκδηλωθούν τα συμπτώματα).

Τέλος η απονεύρωση του δοντιού είναι μια λύση για περιπτώσεις σοβαρής οδοντικής υπερευαισθησίας που δεν έχει γίνει δυνατό να αντιμετωπιστεί με πιο συντηρητικές μεθόδους όπως ειδικές οδοντόπαστες ή φθορίωση.

ΠΗΓΗ:  dontiastoma.gr

tooth